Autorijden geeft veel vrijheid en onafhankelijkheid. En dat is juist wat iemand met dementie zo lang mogelijk wil houden. Dus is het belangrijk dat het stoppen met autorijden niet te snel, maar ook niet te laat gebeurt.
Autorijden mag wél, zolang het nog wel verantwoord is. En zoals bij alles geldt ook hier: “bij twijfel niet inhalen” dus is er twijfel over de rijvaardigheid van degene met dementie, dan is dat het moment om een rijles te nemen en de instructeur te laten zeggen wat die ervan vindt.
Daarnaast worden alle ouderen boven de 75 periodiek gekeurd door een arts om vast te stelen of zij nog verantwoord deel kunnen nemen aan het verkeer. Dit geldt dus ook voor mensen met dementie.
Het CBR bepaalt op basis van een medisch onderzoek hoe ernstig de dementie is (op een schaal van 0-3).
Is de uitslag tussen de 0,5 en 1 dan heb je zeer lichte/lichte dementie. Dan moet je een rij-test doen en als je die haalt mag je volgens de wet weer een jaar autorijden.
Is de uitslag een 2 of 3 dan heb je ernstige dementie en mag je volgens de wet niet meer rijden.
De officiële regels over autorijden met dementie staan op de site van het CBR (https://lnkd.in/exF7RKvW)
Autorijden met dementie, mag dat nou wel of niet?
- Monique Zuidwijk
Over BurenService
Met BurenService ondersteunen wij senioren met dementie om zelfstandig te blijven wonen, op de manier zoals iemand dat zelf wil. Van één keer per week een paar uur begeleiding tot 7 dagen per week ondersteuning tot 24/7 nabijheid.
Altijd op de manier zoals iemand dat zelf gewend is. Wij nemen niet over. Wij nemen de tijd én hebben de rust om dingen samen te doen. Wij ondersteunen op basis van gelijkwaardigheid en kijken naar wat iemand wél kan. Om het leven te leiden zoals iemand dat zelf wil, ook met dementie.
BurenService, altijd dichtbij!
Volg ons op social media
Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?
Assistentie
Thuis met dementie
24/7-zorg bij dementie
Tarieven
Veelgestelde vragen
Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek!