BurenService Hattem

Mijn naam is Monique Zuidwijk en ik vind dat iedereen op een menswaardige manier oud moet kunnen worden.

De wereld een beetje mooier maken

Tot 2005 werkte ik als directeur bij een grote bank in Den Haag. Daar heb ik na een dienstverband van veertien jaar zelf ontslag genomen omdat de bankwereld niet meer bij mij paste. Ik besefte dat het mij meer voldoening gaf om de wereld een klein beetje mooier te kunnen maken door verbinding, empathie en liefde. Dat wilde ik niet alleen meer privé maar ook in mijn werk, dat ik een steen in het water gooi, de ringen eromheen steeds vager worden, maar er nog wel zijn….

Door een opleiding tot opruimcoach en het werken als zelfstandig ondernemer kon ik steeds beter doen wat echt bij mij paste. Tot het moment dat ik in 2008 met mijn gezin naar Hattem verhuisde, daar bleek helaas weinig werk voor opruimcoaches te zijn. Aangezien niets doen niet bij me past en ik op de één of andere manier in elke situatie de rol van mediator op me nam, lag een opleiding tot transformatief mediator bij Wel-com Mediation voor de hand. Daarna werd ik min of meer toevallig lokaal politiek actief en kreeg ik als raadslid de zogenaamde zorgportefeuille. Ik kwam terecht in een compleet nieuwe wereld van zorg en zorgwetgeving. Het bleek op mijn lijf geschreven.

Via de politiek kwam ik Lily Ruijs tegen en met haar ben ik in 2013 gestart met BurenService, een gemaksdienst voor jong en oud. Door het ondersteunen van de vaak oudere cliënten van BurenService kwam ik tot de schrikbarende conclusie dat ouderen vaak niet serieus genomen werden. Dan werd er bij een ziekenhuis bezoek tegen mij in plaats van tegen mijn cliënt gesproken. Ik zag dat ook gebeuren bij mijn eigen ouders, dan kocht mijn vader in mijn bijzijn een nieuwe computer en werd alles aan mij uitgelegd, schandalig! Het komt misschien door mijn pestverleden, maar ik kan me er zo over opwinden als mensen niet menswaardig behandeld worden, kijk alsjeblieft naar de mens en niet naar zijn geslacht, ziekte, opleidingsniveau of leeftijd.

Kijk alsjeblieft naar de mens en niet naar zijn geslacht, ziekte, opleidingsniveau of leeftijd!

Dat is iets dat ik iedereen met dementie gun, dat ze menswaardig oud mogen worden, dat je nog niet “hulpbehoevend” of zielig bent als je af en toe wat assistentie nodig hebt. Dat was de directe aanleiding om, nadat Lily in 2017 stopte met BurenService, me te gaan richten op het assisteren van senioren met dementie. Om hen op een gelijkwaardige basis het leven te laten leiden zoals ze dat zèlf willen! Dit kan door een wekelijks een uurtje of twee begeleiding om de structuur te houden tot het organiseren van 24-uur zorg aan huis, wij maken het met liefde mogelijk!

Contact met de kinderen

In de afgelopen jaren heb ik, naast het contact met senioren, ook veel contact gehad met hun kinderen. 

Die wonen meestal niet om de hoek, voelen zich steeds meer hulpverlener in plaats van kind en weten vaak de weg niet in de wondere wereld van de ouderenzorg. Zij vinden het prettig als er iemand in de buurt van hun ouders is, die ze even kunnen appen om te vragen hoe het met hun vader of moeder is. Iemand die met ze meedenkt in het organiseren van allerlei zaken die er nou eenmaal komen kijken bij het ouder worden. 

Een gelijkwaardige assistent die er voor hun vader of moeder is, op een manier zoals ze dat zelf graag willen voor hun ouders! Super waardevol, blije mensen, daar doe ik het voor! 

Wilt u, ook met dementie, uw leven leiden zoals u zelf wilt?

Dat kan met onze ondersteuning op basis van gelijkwaardigheid, zónder betutteling en altijd dichtbij!