Hoe kunst zo goed kan laten zien wat Alzheimer met een mens kan doen

Soms kom je iets tegen dat zo goed laat zien wat de ziekte Alzheimer met een mens kan doen. ⁠

Schilder William Utermohlen (1933-2007) is daar een heel mooi en aangrijpend voorbeeld van.

Hij werd in 1933 als zoon van Duitse ouders geboren in Amerika en verhuisde in de jaren 60 naar Londen.

Rond 1995 merkte hij dat zijn geheugen minder ging worden en dat was voor hem de directe aanleiding om zelfportretten te gaan maken. Dit deed hij omdat zijn motoriek ook minder werd en hij zijn ziekte wilde leren begrijpen.⁠

Zoals je op deze bijzondere, mooie, aangrijpende portretten kan zien, verandert zijn tekenstijl in 6 jaar tijd enorm, zijn laatste portret maakte hij in 2001.

Hij schilderde steeds minder details en uiteindelijk zelfs donker en abstract. Wat mij betreft een treffende en confronterende afspiegeling van de veranderlijke belevingswereld van iemand met alzheimer.⁠

Soms zeggen beelden zoveel meer dan woorden…

Foto: @william_utermohlen

burenservice-1-6-1536x1024

Over BurenService

Met BurenService ondersteunen wij senioren met dementie om zelfstandig te blijven wonen, op de manier zoals iemand dat zelf wil. Van één keer per week een paar uur begeleiding tot 7 dagen per week ondersteuning tot 24/7 nabijheid.

Altijd op de manier zoals iemand dat zelf gewend is. Wij nemen niet over. Wij nemen de tijd én hebben de rust om dingen samen te doen. Wij ondersteunen op basis van gelijkwaardigheid en kijken naar wat iemand wél kan. Om het leven te leiden zoals iemand dat zelf wil, ook met dementie.

BurenService, altijd dichtbij!

Volg ons op social media

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?