Hoe zou het zijn, als ik zelf dementie zou hebben?

Ik werk dagelijks met mensen met dementie…
Ik vraag me hardop af hoe het zou zijn..
Als mijn geheugen me in de steek zou gaan laten??

Want elke dag vaar ik blind op mijn hersenen en geheugen.⁠

Ik heb de eigenschap dat ik werkelijk alles wil begrijpen en zoek dan net zo lang tot ik het wel begrijp en als dat niet lukt dan vraag ik om uitleg. Net zo lang tot ik het wel begrijp.⁠ Net zou lang….

Hoe dat dan zou moeten als ik dementie zou krijgen?⁠

Eerlijk? Ik denk dat ik helemaal g.. zou worden.. ⁠

Want juist datgene waar ik altijd blind op vertrouw, mijn hersenen, zou me langzaam maar zeer zeker in de steek laten.⁠

Wat dat met mij zou doen?⁠

De gedachte alleen al maakt mij verdrietig en onmachtig..⁠

Dus hoe moet dit dan zijn voor iemand die dementie heeft??⁠

Misschien is het dan wel alsof ik in China ben neergezet, geen telefoon heb, de taal niet spreek, de borden niet kan lezen en geen enkel idee heb waar ik heen moet, hoe ik aan eten moet komen, wie me kan helpen..⁠

Totale ontreddering lijkt me.⁠

En daarbij komen dan onlosmakelijk de gevoelens van onmacht, boosheid en verdriet. ⁠

Deze emoties zie ik vaker bij mensen met dementie als ze dingen niet begrijpen.

Het enige dat ik dan kan doen is benoemen wat ik zie en daarmee in alle oprechtheid laten merken dat deze gevoelens er mogen zijn.
Dat degene met dementie niet alleen is, dat ik er voor hem of haar ben..⁠

Mocht ik ooit dementie krijgen dan hoop ik dat iedereen dit begrijpt en naast mij kan staan en me laat voelen dat ik niet alleen ben.⁠

Lfs,⁠
Monique⁠

burenservice-1-6-1536x1024

Over BurenService

Met BurenService ondersteunen wij senioren met dementie om zelfstandig te blijven wonen, op de manier zoals iemand dat zelf wil. Van één keer per week een paar uur begeleiding tot 7 dagen per week ondersteuning tot 24/7 nabijheid.

Altijd op de manier zoals iemand dat zelf gewend is. Wij nemen niet over. Wij nemen de tijd én hebben de rust om dingen samen te doen. Wij ondersteunen op basis van gelijkwaardigheid en kijken naar wat iemand wél kan. Om het leven te leiden zoals iemand dat zelf wil, ook met dementie.

BurenService, altijd dichtbij!

Volg ons op social media

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?