Personenalarmering was iets dat ik voor het eerst begin jaren 90 zag bij mijn Oma. Ze was weduwe, woonde zelfstandig in Loosduinen en na een operatie aan haar hart vonden haar 10 kinderen het toch prettiger dat ze een alarmketting ging dragen.
Ik herinner me het als de dag van gisteren dat ze dat allemaal maar onzin vond, ze voelde zich nu toch weer goed, had toch geen ‘bewaking’ nodig. Waarschijnlijk vergat ze hem daarom met opzet om te doen, de ketting hing aan de kast en daar bleef hij hangen. Gelukkig is mijn Oma nooit gevallen, komt misschien ook omdat ze achterstevoren de trap afliep, maar haar kinderen vonden het echt niet grappig dat ze het alarm niet droeg.
Tegenwoordig is elektronica niet meer weg te denken uit de maatschappij en merk ik bij onze cliënten gelukkig minder weerstand tegen een personen alarm. Ze realiseren zich dat dit er mede voor kan zorgen dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Een personen alarm wordt vaak gecombineerd met een sleutelkastje bij de voordeur zodat er, in geval van nood, altijd iemand naar binnen kan, wel net zo’n prettig idee.
In stap 3 van Zorgeloos Zelfstandig Blijven wonen staan naast de personen alarmering nog meer kleine en grotere aanpassingen die je zelf kan doen om zo lang mogelijk #veilig te blijven wonen.
TIP Bij een medische noodzaak voor een personenalarmering vergoedt de zorgverzekering de apparatuur. Lees daarover meer op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/wanneer-krijg-ik-personenalarmering-voor-thuis-vergoed