Verbinding bij dementie

Onlangs werd ik geïnterviewd door een student van #Windesheim over goed leven met dementie.

Een uur lang hebben we gesproken over zorg op maat, gelijkwaardige behandeling van mensen met dementie, de ondersteuning van de partners van iemand met dementie, het bieden van veiligheid en structuur. Dat is exact wat wij met BurenService doen. Wij werken met kleine, persoonlijke teams waarbij de dames zowel schoonmaken, de begeleiding doen als de persoonlijke verzorging van degene met dementie. Alles op maat en zoals de cliënt met dementie het zelf wil. Daarbij worden wij betaald vanuit de WLZ en deze benadering is dus voor iedereen met dementie haalbaar.

Maar wat ik heel graag wil benadrukken is dat het van groot belang is dat je bij verbinding bij met mensen met dementie bewust contact maakt met het onderbrein. Daarin zitten de zintuigen, reflexen en de basale emoties. Als je er je van bewust bent dat dit altijd aanwezig is en blijft dan kan je op dat niveau verbinding zoeken en maken. Dat onderbrein geeft ook aan of iemand zich veilig voelt of juist onrustig.

Als het gaat om je eigen vader of moeder dan weet ik dat er erg veel verandert als je vader of moeder dementie krijgt en dat je een soort van rouwproces doormaakt. Er komt immers een moment dat ze je niet meer bewust herkennen. Maar dat neemt niet weg dat ze niet meer zouden voelen wie je bent! En juist op dat diepe niveau, het onderbrein, daar kan je contact blijven maken.

burenservice-1-6-1536x1024

Over BurenService

Met BurenService ondersteunen wij senioren met dementie om zelfstandig te blijven wonen, op de manier zoals iemand dat zelf wil. Van één keer per week een paar uur begeleiding tot 7 dagen per week ondersteuning tot 24/7 nabijheid.

Altijd op de manier zoals iemand dat zelf gewend is. Wij nemen niet over. Wij nemen de tijd én hebben de rust om dingen samen te doen. Wij ondersteunen op basis van gelijkwaardigheid en kijken naar wat iemand wél kan. Om het leven te leiden zoals iemand dat zelf wil, ook met dementie.

BurenService, altijd dichtbij!

Volg ons op social media

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?